درباره ما


در سال 1354خلیج گرگان به همراه شبه جزیره میانکاله و آب­بندان لپوزاغمرز در لیست تالاب‌های بین‌المللی در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است و به عنوان ذخیره‌گاه زیستکره جهان شناخته می‌شود. لذا تلاش برای حفاظت از آن با توجه به مخاطرات موجود امری بدیهی می­‌باشد.

آنچه این روزها در مورد خلیج گرگان با آن روبرو هستیم و نگران‌کننده است بسته شدن کانال‌های انتقال آب به‌­واسطه كاهش تراز سطح آب در درياي خزر به‌علت تغییر اقلیم، وجود نرخ بالاي رسوب­گذاري در دهانه ورودی خلیج و ورود رسوبات زیاد و آلاینده‌های مختلف به خلیج از بالادست حوزه‌ی آبخیز می‌باشد. در صورت عدم توجه، این عوامل تهدید کننده ممکن است منجر به کاهش شدید حجم آب و خشکی دایمی خلیج گرگان شود.

از اولین آسیب‌های این پدیده از میان رفتن گونه‌های طبیعی جانوری و گیاهی منطقه است که سبب نابودی مرداب‌های فصلی و پناهگاه پرندگان مهاجر می‌شود. همچنین مشکلات عمده‌ای را برای محیط‌زیست و بخش کشاورزی مناطق مجاور ایجاد خواهد کرد. در نتیجه بررسی همه جانبه خلیج گرگان و حوضه آن برای شناخت هرچه بهتر و نگه­داشت این بوم‌­سازگان ارزشمند لازم می‌­باشد.

بدین منظور طرح« مطالعات جامع نجات خلیج گرگان از طریق مدیریت یکپارچه و حوضه مربوطه» به سفارش استانداری گلستان توسط دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به منظور شناخت وضعیت موجود و آسیب‌شناسی خلیج گرگان شکل گرفت. این طرح دارای ساختار سازمانی کمیته راهبری، کمیته تلفیق و  13 کارگروه تخصصی است که ذیل کلینیک مادر تخصصی دانشگاه در دفتر ارتباط با صنعت، به موضوعات متنوع مرتبط با خلیج گرگان از جنبه‌ها و دیدگاه‌های علمی مختلف در مورد آن می پردازد. این کارگروه ها در قالب 13 پروژه موضوعات مورد نظر را از دیدگاه بررسی وضع موجود بر اساس مستندات علمی تولید شده در سطح ملی و بین المللی بررسی و نواقص مطالعاتی احتمالی را نیز تبیین می کنند. در نهایت نتایج به دست آمده با روش DPSIR مورد ارزیابی و تلفیق قرار گرفته و تصویر اولیه از وضعیت موجود خلیج گرگان و دانش موجود و نیازهای آتی به دست می دهد.  

با توجه به ماهیت بین رشته ای طرح مطالعاتی، سعی شده است که تا حد امکان از تمام متخصصینی که علاقه مند به مشارکت علمی در این طرح هستند کمک گرفته شود. با تلاش مدیران کارگروه های طرح در مجموع 94 نفر از اساتید و متخصصین از 17 دانشگاه و سازمان در طرح حاضر در حال همکاری بوده و برای نخستین بار بسیاری از متخصصین دغدغه‌مند خلیج گرگان در یک تیم تحقیقاتی حضور پیدا کرده‌اند. همکاران طرح از نظر مرتبه علمی به صورت زیر می باشد:

کارگروه های 13 گانه بر اساس مدل مفهومی طرح به صورت زیر هستند:



  تاریخ آخرین بروزرسانی : 07 آذر 1402 - 17:42